30 Ocak 2015 Cuma

  |  YORUM YOK  |  

BAŞKALARININ İMANI İLE DERTLENMEK...

tebliğ irşad
(Benim yaptığım) ancak Allah katından olanı, O’nun gönderdiklerini tebliğdir. Artık kim Allah ve Resûlüne karşı gelirse, bilsin ki ona, (kendi gibilerle birlikte) içinde ebedî kalacakları cehennem ateşi vardır.
| Kur’an-ı Kerim, Cin Suresi 23. Ayeti

1) Karar Vermek, Niyet Etmek

Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) “Müminin niyeti amelinden hayırlıdır” buyurmaktadır. (Taberani, Hatib-i Bağdadi, Ziya el-Makdisi)
Kişi verdiği karar ile yola çıkmış, niyeti ile çoktan ecri kazanmış olur.

2) Dua Etmek

Allah’ım! Beni başkalarının iman derdi ile dertlenen, elinden geleni yapmaya gayret gösteren bir kulun eyle. Bu noktada benden dolayı kimseye özellikle dinime zarar gelmesine müsade etme.
Derdinizin sadece başkalarının imanı olması, enaniyet ve gösterişe düşmeme konusunda Allah’tan yardım istemelisiniz. Bunu yaparken kasvetli, katı ve taştan bir kalple yani sadece dille değil gönülden yapmalıdır.

3) Kendinizi Başkalarının Yerine Koyun

Kendimizi karşımızdakinin yerine koymalı ve imansız olarak ölmeleri durumunda kaybedecekleri şeyleri düşünmeliyiz.
İmansızların yaptıkları faydalı işler, fırtınalı bir günde rüzgârın savurduğu kül gibidir. Ahirette o işlerin hiçbir faydası olmaz.
| Kur’an-ı Kerim, İbrahim Suresi 18
Bize iman nimetinin hazır verilmesinin gayesinin anlatmak ve irşad etmek olduğunu unutmamalıyız. Bu bizim fark bir vazifemizdir.

4) Allah Rızası İçin Yapmak

Bu dertlenmeyi, sadece ve sadece Allah’ın rızasını kazanmak için yapmalıyız. İnsanların taktiri için yapmamalıyız.
Allah Resûlü, bir hayra vesile olan ve hidayete çağrıda bulunanı Allah katında büyük bir mükafatın beklediğini müjdelemektedir:
“Kim hidayete çağrıda bulunursa, kendisine tabi olanların sevapları kadar ona sevap verilecek ve tabi olanların sevaplarından da hiç bir şey eksilmeyecektir. Kim de dalalete davet ederse, kendisine tabi olanların günahları kadar günah ona verilecek ve tabi olanların günahlarından da hiç bir şey eksilmeyecektir.”
| İbn Mâce, Sünnet 14
Bu çağrı Allah rızası için değil de gösteriş için olursa hiç bir değeri ve mükafatı olmayacaktır.

5) İzlenecek Yol ve Yöntemleri Belirlemek

İlk önce imansızlıklarının ve imanlarının gerekenlerini yapmamalarını temel sebeplerini (inat mı, tembelliklerinden mi, alışkanlık kazandırmalarından mı, düşünemediklerinden mi?) araştırmalıyız. Doğru bir teşhis tedavinin baş şartıdır.
Teşhisimize göre yaklaşım tarzlarını belirlemeliyiz. Bulunduğumuz ortamın gereklerini, imkanlarını ve bunları nasıl doğru kullanabileceğini düşünmeliyiz.

6) Ayet ve Hadislerle Motive Olmak

“Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.”
| Kur’an-ı Kerim, Âl-i İmrân, 3/104
Ya Rabbi, bizi hidayetten sonra başkalarının hidayetine vesile olanlardan eyle.
| Buhari
Allahü teâlânın yeryüzünde şehitlerden üstün mücahitleri vardır. Bunlar, emri maruf ve nehyi münker yapanlardır.
| Hadis-i Şerif, İ. Gazali
Emri maruf ve nehyi münkeri, rıfk ve hilm sahibi fakihler yapar.
| Hadis-i Şerif, İ. Gazali
Her ne kadar iyiliğin hepsini yapamasanız ve her ne kadar kötülükten sakınamasanız da, emri maruf ve nehyi münker yapınız!
| Hadis-i Şerif, İ. Gazali
Fitne ve fesat yayıldığı, Müslümanlar aldatıldığı zaman, doğruyu bilenler, herkese anlatsın! Anlatmazsa, Allahü teâlânın, meleklerin ve insanların laneti onun üzerine olsun!
| Hadis-i Şerif, Ebu Nuaym
Ortalık karışır, yalanlar yazılır, âdetler ibadetlere karıştırılır ve Eshabıma dil uzatılırsa, doğruyu bilenler herkese bildirsin! Allahü teâlânın, meleklerin ve bütün insanların laneti, doğruyu bilip de, gücü yettiği halde bildirmeyene olsun! Allah, böyle âlimlerin, ne farzlarını, ne de başka ibadetlerini kabul etmez.
| Hadis-i Şerif, Ebu Nuaym
Bir toplumda, gücü yettiği halde, günah işleyenlere, mani olmayanlar, ölmeden önce de, Allahü teâlânın azabına maruz kalırlar.
| Hadis-i Şerif, İbni Mace
Kötülük men edilmezse, azap o milletin hepsine birden iner.
| Hadis-i Şerif, Hakim
Geçmiş ümmetlerden bir kısmı çeşitli azaba uğradı. Bunların arasında iyiler yok muydu? denildiğinde, Peygamber efendimiz buyurdu ki: Hep birlikte helak oldular. Zira günah işlenirken iyiler susmuştu.
| Hadis-i Şerif, Taberani
Bozuk bir işi [nasihat ederek ve diğer meşru yollarla] düzeltemezseniz, sabredin! Allahü teâlâ onu düzeltir.
| Hadis-i Şerif, Beyheki

0 yorum:

Yorum Gönder