6 Şubat 2015 Cuma

  |  YORUM YOK  |  

İNTERNETİ MÜSLÜMANCA KULLANMAK



Es-Selamu Aleykum.

Hakikaten nasıl bu zamanda gözleri haramdan korumak zorsa bu durum internette dolaşırken dahada bir zor oluyor.Hiç beklemediğimiz bir anda maneviyatımızı kirleten görüntüler çıkabiliyor.Şimdi bir müslüman internette gezmeden önce nasıl tedbirler almalı?

1)Google’ı bizim için özelleştirmek:

Google’ın varsayılan olarak gelen sevmediğim bazı özellikleri var.Bunlardan bir tanesi anında arama özelliği.Yani Google’da birşeyi aramak istediğimizde o şeyi daha tam yazımı bitmeden önceki yazdığımızı araması.Hiç istemediğimiz sonuçlar,görüntüler,videolar çıkabiliyor.Bu özelliği kapatabiliyoruz tabiki.Söyleyeceğim yönergeleri en basitten anlatacağım.(Son kullanıcıyı düşünerek).Şimdi bu yapacağımız ayarların kalıcı olabilmesi için ve başka bilgisayarlarda da kullanabilmemiz için ilk önce Google hesabı alalım:Şuradan:https://accounts.google.com/SignUp?continue=https://www.google.com.tr/?gws_rd=ssl&hl=tr  Gmail hesabınız varsa burda almanıza gerek yok.Şimdi hesabınızın açık olduğunu varsayarak şu işlemlere devam edebiliriz.
Anında arama özelliğini kapatmak için:Şurdan:http://www.google.com.tr/preferences Burdan hem anında aramayı kapatıp hemde güvenli aramayı açacağız.Güvenli arama bize arattığımız sonuçlardan müstehcen sonuçları göstermeyecektir.Google’ın dediği gibi hiçbir filtre %100 hassas olmasada bizi bunların çoğundan koruyacaktır.Şimdi ayarlarınızı benimki gibi yapın:

Bunları yaptıktan sonra en aşağıda bulunan kaydeti tıklayın.
Birde Youtube’da güvenlik modu var.Youtube’un güvenlik modu açık değilse Youtube’da herhangi bir videoya girin.Orda Youtube’a Google hesabınız ile giriş yapın.Açtığınız videoda sayfanın en alt kısmına gelin.Orda Güvenlik kutucuğu var.Eğer kapalıysa onu açın ve kaydedin.

2)Mozilla Firefox’u bizim için özelleştirmek:

Burda bizi korumaya yönelik eklentilerden bahsedeceğim.Öncelikle internet tarayıcısı olarak Firefox’u kullanmanızı öneririm.
Firefox’ta eklentiler kısmına geçmek için Ctrl+Shift+A ya birlikte basın.
Önemli eklentiler:
Adblock Plus:Sitelerde sağda solda bulunan reklamlarını engelleyen eklenti.Çok iyi bir eklenti.Yüklemek için eklentiler sayfasının sağ üst kısmında aramaya Adblock Plus yazın.

Burda 3 eklenti yükleyeceğiz.Adblock Plus 2.6.3, Adblock Plus Pop-up Addon 0.9.2, Element Hiding Helper for Adblock Plus 1.3


Adblock Plus’ı yükledikten sonra bir sayfa açılacak Adblock Plus yüklendi diye.O sayfa altında şöyle bir şey olacak



Bu üç özelliği etkinleştirin.
Adblock Plus’ın bir tane özelliğini devre dışı bırakmamız lazım.Eklenti sayfasına gelip ordan kurduğumuz Adblock Plus’a gelelim.Ordan Preferences(Tercihler) kısmına tıklayalım.Çıkan pencerede aşağılarda Filter Preferences(Filtre Tercihleri) den açılan pencerede en aşağıdaki “Rahatsız etmeyen reklamlara izin ver” kutucuğundaki işareti kaldırın.

Flashblock:Sitelerde flash uygulamalarını otomatik yüklenmesini engelliyor mükemmel bir eklenti.Bunu kurduktan sonra,mesela Youtube’da bir videoya tıkladığınızda otomatik açılmıyor

Videoyu izlemek için bu gelen ekrana tıklamanız yeterli.Sadece videolar için değil sitelerdeki flash resimlerde de bu ikon geliyor.Vimeo video sitesinde gelen videolarda bu siyah alana tıkladığımızda açılmıyor.Nedenini şimdi bilmiyorum ama Vimeoda video izlemek için Flashblock’u bu sitede devre dışı bırakmamız lazım.Bunuda Flashblock’un whitelist(beyaz listesine) ekleyerek yapabiliriz.

Archive.org sitesindeki videolarda da böyle oluyor.Yine beyaz listeye archive.org  ekleyerek yapabiliriz.Herhangi bir sitede sorun yaşarsanız beyaz listeye www. takısı olmadan(vimeo.com gibi), o siteyi ekleyin.
Eklentiyi yüklemek için eklentilerde Flashblock diye aratın yükleyin:



Son olarak Youtube’da gezinirken dini bir video bile açtığımızda yan tarafta bazen alakasız istemediğimiz videolar çıkabiliyor.Bu durumdan kurtulmak için elhamdulillah bir çözüm buldum ALLAH’ın yardımıyla.Bunu yapmak için Adblock Plus eklentisi yüklü olması lazım.
Şimdi örnek olarak bir videodan ilerleyelim.

Şu linke tıklayın: http://www.youtube.com/watch?v=XfJFEZAsykY

Sağ tarafta herhangi bir videonun resminin üzerine gelerek sağ tıklayıp en altta Adblock Plus:Block image yi tıklayın.Gelen sonraki pencerede ise Add filter(Filtreye ekle) yi tıklayın.”F5″ basarak sayfayı yenileyin ve artık hallolmuştur

0 yorum:

Yorum Gönder