3 Ocak 2015 Cumartesi

  |  YORUM YOK  |  

KESİT OLUŞTURMA ve REZERV HESABI

3. KESİT OLUŞTURMA ve REZERV HESABI 

 Öncelikle sondajlar açılarak ana ekrana gelmesi sağlanır. Ardından define section butonu tıklanır.
                                                          

        Ekranın alt tarafının sarı olduğu görülür bu ise kesit alma işlemine başlana bileceğini gösterir. Kuyulardan belirli bir hizaya göre kesit alınır. Kesit alabilmek için define section butonu aktifken farenin sol tuşuna basılı tutarak belirli bir hizada kesit alınır


         Ekrana sondajların kesitleri geldiğinde yukarıda görülen “change dis…” butonuna tıklanarak string rengi seçilir. Renk seçiminde herbir sayı bir rengi temsil etmektedir.

                             

        String numarası seçildikten sonra apply’e tıklanır. Çizim yapabilmek için “digitise a point at cursor location” butonunu tıklarız.  
                                          


        Burada yapılan işlem herbir sondaj için cevher tabakalarını birbirlerine baglayarak  sondajların arasındaki alanları tahmini olarak çıkartmaktır. Birden fazla kesit çıkartarak kesitleri birbirine bağladığımızda cevherin üç boyutlu şekli ortaya çıkar ve bu model bize cevherin hacmini verir. Hacimden cevherin rezervini ortaya çıkartırız.


        Rezervi hesaplayabilmek için validation->validate object’i seçeriz cismin tamamını seçmiş oluruz. ve ardından “set neighbours and validate objects” penceresi açılır rapor dosyası için isim verilerek apply’e tıklanır. Ve rapor dosyası oluşur.

        

         Hacim hesabı yapabilmek için surfaces->volumes->report volume of solids yolu takip edilir.
                      
       
   
Açılan pencereye hacim rapor dosyasının ismini yazarak apply’e tıklanarak hacim hesaplanır.


0 yorum:

Yorum Gönder