4 Şubat 2015 Çarşamba

  |  YORUM YOK  |  

İzleyebileceğiniz En İyi 17 İran Filmi

Hayatın küçük ama önemli ayrıntılarını ve gerçeklerini konu aldıkları için İran filmlerinin ayrı bir yeri vardır bende. Farklı bir hayattan ziyade bizim kendi hayatımızı anlatıyor çoğu film. Filmlerin durgunluğu sanki gerçek bir hayattan kesinti gibi duruyor. Vermek istediği mesajı küçük bir kareye sığdırabiliyor İran filmleri... Ve bazen ciltlerce kitaplardan öğrenemeyeceğimiz şeyleri bir film bize öğretebiliyor.
Şuana kadar izlediğim ve tavsiye ettiğim filmleri derlemek istedim. 17 tane İran filmi ortaya çıktı. Çoğu ünlü yönetmen Majid Majidi ve Mohsen Makhmalbaf'a ait. Beğeni sırasına göre numaralandırdım. Umarım sizler de beğenirsiniz...


 1- Altın ve Bakır - Tala ve Mes

Homayoun Assadian‘ın yönetmenliğini yaptığı bu filmde; din öğrencisi Seyyid Rıza`nın eşinin rahatsızlığı sonrasında, yaşadıkları konu edilmektedir.
Esediyan, bu filminde, Tahran’daki günlük hayat ile, en derin ve en temel İslami öğretiyi, yani aşkı; Hafız-ı Şirazi ve Celaleddin Rumi’nin şiirsel diliyle birleştiriyor.

"O’nun aşkının kimyasından, bu kara yüzüm altın oluverdi. Evet senin lütfunun mutluluğuyla toprak altın olur." (Hafız Şirazi)

İlme aç, öğrenmeye aç, kitaplara aç Seyid Rıza'nın, unutup kendisini, varlığını ailesine sunan Zehra'nın öyküsüdür bu. Başarılı bir eğitim almasına rağmen kendini hep eksik hisseden Seyid Rıza, Tahran'da bulunan bir medreseye giderek eğitimini tamamlamak ister. Tüm zamanını öğrenmeye ayırmak isterken, ona ve çocuklarına büyük bir aşkla bağlı olan eşinin hastalığı ortaya çıkar zamansız. İlmin dışında öğrenmesi gereken pek çok şey düşüverir önüne; aslında ilimin tam da kendisini öğrenir farkında olmadan. Eksik olanı keşfeder tevekkül ederken.
Hayatı paylaşırken, kaçırılan küçük anların, duyguların ne kadar değerli olduğunu anlatmış bu film bize..

İzleme Linki: http://www.gencmuslumanlar.com/2013/01/tavsiye-film-tala-ve-mes-altn-ve-bakr.html


2- Cennetin Rengi - Rang-e Khoda

 1999 yılında Majid Majidi`nin senaryosu yazıp yönettiği dramatik bir filmdir. Film, çevresini sadece dokunarak ve duyarak anlamaya çalışan görme engelli küçük bir çocuğun dünyasını masalsı bir üslupla anlatır.

Küçük Muhammed, Tahran`daki bir körler okulunda yatılı olarak eğitim görmektedir. Kör olarak doğmuştur ve çevresindeki dünyayı dokunarak ve işiterek anlamaya çalışmaktadır. Okulu yazın tatile girdiğinde babası onu almak ve köyüne götürmek üzere okula gelir. Muhammed`in annesi ölmüştür ve babası yeni bir evlilik planlamaktadır. Özürlü bir çocuğun evlilik planlarını bozacağından endişelenen baba sürekli olarak ondan kurtulmak için çareler arar. Köyde ise Muhammed`i yazı birlikte geçirecekleri sevecen iki kız kardeş ve yaşlı ninesi beklemektedir.

İzleme Linki: http://www.youtube.com/watch?v=dV2fFWeegvw  


3- Cennetin Çocukları - Children of Heaven

Bu masalsı duygusal film, yoksul bir ailenin çocukları olan Ali ve Zehra isimli iki küçük kardeşin öyküsünü anlatıyor. Kızkardeşinin ayakkabılarını tamirciden getirirken kaybeden Ali, kendi ayakkabısını onunla ortak kullanmak zorundadır. Çünkü babalarının öfkesinden çekindikleri için durumu ona anlatamazlar, zaten anlatsalar da babaları yeni bir çift ayakkabı alamayacak kadar yoksuldur. Filmin tanıtım sloganında denildiği gibi onların bu küçük sırrı artık en büyük serüvenleri olacaktır.

Filmde, okula giden iki kardeş ayakkabılarını değişerek giymek zorunda kalırlar. Zehra, dersten erken çıkar. Ali ile bir sokak arasında ayakkabılarını değişirler. Ali koşarak gittiği halde hep derse geç kalır ve azar işitir. Bir gün üçüncülük ödülü spor ayakkabı olan yarışmaya girmeye karar verir. Amacı üçüncü olup kazandığı ödülü Zehra'ya vermektir.


4- Kertenkele - Marmoulak

İşlemediği bir suç yüzünden hapishaneye düşen hırsız Rıza (Kertenkele Rıza), onu ve diğer mahkumaları “adam” etmeye kararlı hapishane müdüründen molla kılığında hapisten kaçarak kurtulur. Yıllardır imamı olmayan bir sınır kasabasına varır ve sahte pasaportunu beklerken molla rolüne iyiden iyiye bürünür.

Bir komedi filmi olmasına rağmen sizi bir çok yerde kritik sorularla başbaşa bırakıyor: bir hırsızla bir mollayı ayıran çizgi iyi ve kötüyü, dönemin İran’ını, değişen yargıları size sorgulatıyor. Tanrı’nın iyi insanların tekelinde olmadığını gözümüze sokarken, mollaların İran toplumunda değişen yerinin de altını çiziyor.Vaazinde Pulp Fiction’dan bahseden mollaların karşısında “Uzayda namaz nasıl olur?” diye soran bir cemaat var.

İzleme Linki: http://www.gencmuslumanlar.com/2013/09/kertenkele-iran-filmi-izle.html


5- Baran

Latif, inşaatlarda çalışmakta olan 17 yaşında genç bir işçidir. Türk ve birkaç tane de kaçak Afgan işçiyle birlikte çalıştığı inşaatta, bir gün bir işçi sakatlanır, ve işi bırakmak zorunda kalır. Onun yerine oğlu Rahmat çalışmaya başlar. Bir süre sonra Latif’in işi de Rahmat’a verilince, Latif ona karşı kin güder, ancak ona yakınlaştıkça, Rahmat’ın bir sırrı olduğunu, ve aslında göründüğünden farklı bir olduğunu fark eder. Bu sırrı paylaşmaları, aralarındaki ilişkiyi de tamamen değiştirecektir. Üstelik karşılarına, ikisinin de hayatlarını değiştirecek zorluklar çıkmasına rağmen, birbirlerinden kopmayacaklardır.

İzleme Linki: http://www.gencmuslumanlar.com/2013/09/baran-yagmur-iran-filmi-izle.html


6-  Söğüt Ağacı

"Hiçbir nankörlük kalbimizi, yardım etmek için cürümler işlediğimiz insanların nankörlüğü kadar yaralamaz. O kahrolası insan, ne nankör şey".

Gözün perdeleri kalkınca masumiyet de kalkar mı ortadan? İnsan zalim olmayı seçer mi, kendisine sunulan ikinci hayatta? Beden mi sevilir yoksa ruh mu? Sorular, Majid Majidi'nin bu filminde cevaplara dönüşecek.
8 yaşında görme yetisini kaybeden Yusuf, 46 yaşında edebiyat profesörüdür. Allah'a, her gün tekrar görmek için dua ve aslında farkında olduğu bazı şanslar içinse şükür eder. Onun dünyadaki cenneti, okudukları- yazdıklarından oluşan kütüphanesinin olduğu, en büyük yardımcıları karısı Rüya ve küçük kızı Meryem ile yaşadığı evinden ibarettir. Karısını "Bir de meleklerin yalnızca cennette olduklarını söylerlerdi" diye tanımlar. Bir gün Paris'te tekrar görme umudu doğar ve Yusuf geçirdiği ameliyat sonrası tekrar görmeye başlar. Ya sonrası? Dualar gerçek olmuştur olmasına da, açılan gözün karşısında, kör bir hayalperestlik baskın çıkar. Karısı artık bir melek değildir onun gözünde! Ve lütuf, nankörlüğe dönüşür... "

İndirme Linki: http://www.gencmuslumanlar.com/2013/10/sogut-agac-iran-filmi.html



7- Anne gibi - Mim Mesle Madar

Keman virtüözü Sepideh ve diplomat eşi Süheyl’in mutlu ve aşk dolu bir evliliği vardır. İkisini de heyecanlandıran, umutla bekledikleri çocuklarına hamiledir Sepideh. Cinsiyetini öğrenmek için gittikleri doktor kontrolünde, Sepideh’in İran-Irak savaşında maruz kaldığı kimyasal gaz sebebi ile çocuklarının sakat doğma riskini öğrenen çift yıkıma uğrar. Kariyerinden vazgeçmek istemeyen, sorumluluktan kaçan Süheyl çocuktan kurtulmak ister ancak bunu başaramaz ve Said’in doğumuyla birlikte karısını terk eder. En büyük destekçisi (diğer taraftan yaşanılan bu dramın sebeplerinden de biri) eşinin kız kardeşi Ferzane ile birlikte artık Sepideh’in yapması gereken tek şey oğlunun sağlığı ve iyi bir geleceğe sahip olması için savaşmaktır.

İzleme Linki: http://www.gencmuslumanlar.com/2013/08/anne-gibi-mim-mesle-madar-izle.html


8- Serçelerin Şarkısı

2008 yılında Berlin Film Festivalinde en iyi erkek oyuncu kategorisinde Gümüş Ayı ödülüne layık görülmüş olan film , Tahran dışında bir devekuşu çiftliğinde çalışan Kerim ve ailesinin etrafında dönüyor.

Kerim, sorumlusu olduğu çiftlikten kaçan bir kuş sebebiyle işsiz kalır ve işitme engelli kızının işitme cihazını tamir için Tahran'a gider. Hiç beklemediği bir iş kapısı açan şehir , karmaşası ve çeşit çeşit insanlarıyla dürüst ve cömert ve yumuşakbaşlı dünyasını ne kadar etkileyecektir.
İzleme Linki: http://www.youtube.com/watch?v=FRAzVDQFAgg



9- Allah Yakındır  - Hüdâ Nezdik Est 

Köyündeki insanlar Rıza'yı pek aklı başında olmayan bir genç olarak bilmekteler. Rıza anayol selden zarar gördüğü için motosiklet-taksiciliği yaparak insanları taşımaktadır. Bu esnada yolculardan biri olan köyün yeni öğretmenine aşık olur. Öyle bir aşk ki onu gerçekten divane eder.

Mucizevî bir deneyimle sonlanan Hüdâ Nezdik Est (Allah Yakındır), Ali Veziriyan'ın aşkı ruhanî ve irfânî bir bakış açısıyla incelemesidir. Ayrıca bu film Ali Vazirian’ın ilk uzun metraj filmidir.
Mecâzî ve İlahî aşk konulu film, Veziriyan'a İran 25. Uluslararası Fecr Film Festivalinde (2007), en iyi yönetmen ve İtalya'da 10. Din ve Günümüz Film Festivalinde (2007) Don Tonino Bello ödülünü kazandırdı.

İzleme Linki: http://www.youtube.com/watch?v=mGL3mlFVXfI

 
10- Şeyda 

Ferhat, savaşta gözlerinden yaralanır ve hastaneye kaldırılır. Hastanede, Şeyda isimli hemşire her akşam Ferhatın odasına gelip, iyileşmesi için Kuran-ı Kerimden Müzzemmil Suresini okur. Ferhat, Şeydayı göremeden iyileşir. Çünkü Şeyda hastaneden ayrılmıştır. Fakat Ferhatın içine Şeydanın aşkı düşmüştür. Onu bulmak için elindeki tek iz, tek bilgi Şeydanın Kuran okurken ki sesidir.

İzleme Linki: http://www.youtube.com/watch?v=SUATmjJGZpA


11-  Ekmek ve Çiçek - Nun Va Goldoon

İnsanlık tarihinin en özel iki teması, aşk ve merhameti son sahnede özetleyen anlamlı bir film. 
İran sinemasının büyük ismi Mohsen Makhmalbaf, “Nun va Goldoon” adlı filminde yıllar önce ünlü yönetmenden kendisini bir filminde oynatacağına dair söz alan bir polis memurunun hikayesini anlatıyor.
Yönetmenin evine kadar gelen ve ona verdiği sözü hatırlatan polisin davranışı karşısında duygulanan Makhmalbaf filmi çekmeye karar verir. Filmin konusu da aslında filmin çekilme sebebinin kendisi yani onu bu sözü vermeye iten olaylar dizisi olacaktır.

12- Kaçakçı
 Kaçakçı, Mecid Mecidi'nin ilk uzun metrajlı filmi. Babaları ölen Cafer ve Cemile ismindeki iki çocuğun, akbaba gibi üzerlerine çöken kaçakçıların elinden kurtulma çabaları ve birbirlerini arayışları filmin ana konusu olmakla birlikte film boyunca sürekli karakterler arasındaki güven kayıpları hikâyeyi giriftleştiriyor.


13- Kaplumbağalarda Uçar

Film Türkiye-İran sınırında bulunan bir Kürt mültesi kampında geçmektedir. Mayın toplayarak yaşayan Soran 13 yaşında bir çocuktur. Kasabadakiler için hazırladığı bir anten aracılığı ile Saddam’ın düşüşünü haber alıp herkese duyurur. Bu sırada Agrin de 14 yaşında bir annedir. Soran ona aşık olur ama Agrin’in ağabeyi Henkov tarafından huzursuz edilir. Henkov’un kolu yoktur çünkü bir mayın basmıştır. Şimdi ise gelecekten haber verebilmek gibi bir yeteneği vardır. Film, 52. San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film seçilmiştir. En İyi Senaryo dalında da Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştür. Ve bir de Berlin Film Festivali’nde Barış Ödülü kazanmıştır. Kaplumbağlar da Uçar, Saddam’ın ardından Irak’ta çekilen ilk filmdir.


 14- İkiz Kardeşler (Çocuk- Aile Filmi)

Nesrin ve Nergis anne ve babaları ayrı yaşayan ikiz kardeştirler. Ancak birbirlerinden haberleri yoktur. İkisi de aynı okulda eğitime başlayınca benzerliklerinden dolayı işin aslını öğrenirler. Bunun üzerine anne ve babalarını bir araya getirmek için planlar kurmaya başlarlar...


15- Savaşın Çocukları

Savaşta köyleri bombalanan Ali’nin küçük kardeşi hariç tüm ailesi ölmüştür. Ali bombalama esnasında köyde olmadığı için kurtulmuştur.
Küçük kardeşini de yoldan geçen bir aile sahiplenmiştir. Ali ailesinin tek yadigarı olan kardeşini aramaktadır…


 16- Davul Dengi Dengine

İran'ın Meşhed kentinde çekilen film, sıradan hayatı olan, orta yaşlı, şişman ama bir o kadar da iyi niyetli ve sempatik bir adamın evlilik serüveni ile ilgili başından geçen olayları anlatıyor. Filmin yönetmeni ve aynı zamanda yazarı Ali Hazayfer, fakirlik ve fakirlik ile ilgili üzücü sorunları işlemek istediği bu filmde, mümkün mertebe mizaha da yer vererek filmi eğlenceli bir formata sokmuş.

İzleme Linki: http://www.youtube.com/watch?v=KrteCEtIyQU

 

17- Boykot

Mecid Mecidi'nin ilk oynadığı film. Komünist eğilimleri olan Valeh (Majid Majidi)'in ölüme mahkum edilmesini anlatıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder