3 Ocak 2015 Cumartesi

  |  YORUM YOK  |  

SURPAC DA VERİ TABANI OLUŞTURMA

1. SURPAC DA VERİ TABANI OLUŞTURMA
 Sondaj verileri madencilik programları için en gerekli bilgilerden biridir. Programlar bu verileri kullanarak cevherin 3 boyutlu şeklini, sondaj kesitlerini, cevherin rezervini belirlemektedir. Bu programlarda asıl gaye rezervi belirlemektir.

      
   
Veri tabanı birçok programda oluşturulabilmektedir. Surpac da kullanacağız verileri not defterinde veya excel kullanılarak  oluşturulabilir. Biz not defteri ile oluşturacağız. Oluşturacağımız not defteri verileri; collar table, survery table, geology table ve sample table dir.

1.1. Veri Tabanı Table

1.1.1. Collar Table


        Kuyunun x, y, z, hole-id (kuyu kimliği), max_depth (maksimum derinlik) gibi veriler girilerek oluşturulan veri tabanıdır.

1.1.2. Survery Table


        Kuyunun hole-id, depth (derinlik), dip (eğim), azimuth (kuyunun kuzeyle yaptığı açı)  gibi verileri girilerek oluşturulan veri tabanıdır.

1.1.3. Geology Table


        Kuyunun hole-id, depth_from, depth_to, lithology (litholoji) gibi değerleri girilerek oluşturulan veri tabanıdır.

1.1.4. Sample Table


        Kuyunun hole-id, depth_from, depth_to, sample_id,tenör”kalori,nem oranı”, gibi değerlerinin girilmesiyle oluşturulan veri tabanıdır.

        Modellemede kullanacağımız veri tabanları eklerdedir.

 1.2. Oluşturulan Veri Tabanlarının Programa Aktarılması


                     Database->OpenNew’ e tıklanır.

                       Çıkan ekrana database’in ismini girerek apply tıklanır
              

     

     Apply tıklandıktan sonra ddb dosyası oluşur ve ekrana yukarıdaki gibi bir pencere açılır. Akabinde bu ekrandada apply’e tıklanır.
                                
  

   Apply tıkladığımızda choose database typ penceresi açılır ve tekrar apply basılır. 


Ekrana choose optional tables for new database penceresi gelir, bu pencerede eklemek istediğiniz ek veriler sağ tıklayarak add’a basılır ve ardından yeni girilecek verinin ismiyazılırak apply butonuna tıklanır.
             
               

        Karşımıza veri tabanlarının ayarlarının yapılacağı ekran gelir, buradan veri tabanında olmayan  sütunu tıklayarak kaldırırız.
 

        Suvey’de x, y, z, değerleri olmadığı için tıklayarak çıkartırız.

        Jeoloji veri tabanında x_from, y_from, z_from, x_to, y_to, z_to, olmadığı için tıklayarak çıkartırız. Ayrıca lithology ekranda olmadığı için alt bölmeye sağ tıklayarak lithology’i ekleriz.

 Sample veri tabanında x_from, y_from, z_from, x_to, y_to, z_to olmadığı için tıklayarak çıkartırız. Ayrıca manyezitin tenör değerlerini gireceğimiz bölüm için mnyzt sütununu ekleyerek tenör veri tabanını oluşturmuş oluruz. 


Aplly tıklarız ve ….ddb dosyası oluşur; bu dosyayı kullanarak not defteri olarak oluşturulan veri tabanını gerekli düzenlemeleri aşağıdaki gibi yaparak programa aktarırız.

        Database -> ımport data ya tıklayarak karşımıza gelen sayfada format file name kısmına yeni isim verilir ve aplly’e tıklanır.
                            

         Ardından proje.dsc dosyası oluşur. Aplly’i tıklayarak bir sonraki aşamaya geçeriz. 
                     

        Açılan pencerede hangi veri dosyalarını oluşturduysak onları tıklayarak gerekli ayarlamayar için alanlar oluşturmuş oluruz. Aplly’i tıklayarak bir sonraki adıma geçeriz.
  

        Collar dosyası oluşturulurken hole_id, x, y, z, max_depth, verilerini girmiştik girdiğimiz verileri tıklayarak collar dosyasındaki verilerin neler olduğunu programa tanıtmış oluruz. Akabinde colar dosyasındaki veri sıralamasına göre aşağıdaki gibi numaralar verilerek collar dosyasındaki sıralamaya uygun bir şekilde  verileri düzenlemiş oluruz.  Sırasıyla diğer survey, geology, sample, dosyalarınıda programa içeriklerine uygun şekilde tanıtırız ve aplly’e basarız.

    
        Burada dikkat etmemiz gereken şey tik attığımız veriler veri dosyalarında bulunan verilerdir. Tik atmadıklarımız veriler ise veri dosyası içerisinde bulunmayan verilerdir.
       

        Açılan pencerede yapmamız gereken, collar bölmesinin karşısına, oluşturduğun collar dosyasını kayıtlı olduğu yerden eklyerek veri dosyasını programa aktarmaktır. Aynı şekilde diğer veri dosyalarınıda programa aktararak aplly’e tıklarız ve  database’i oluşturmuş oluruz. Ardından ekrana rapor dosyası gelir.

 
     Eğer veri dosyalarında herhangibir yanlışlık varsa rapor dosyasında uyarı verir. 

 

0 yorum:

Yorum Gönder